Богините от Житкова

18.00 лв.

Описание

БОГИНИТЕ ОТ ЖИТКОВА
Катержина Тучкова
Цена: 18.00 лв.
Мека корица
стр. 494

Сред висините на Белите Карпати, далеч от съвременния начин на живот, някои жени са съхранили загубени познания и интуиция. В продължение на векове, това знание се предава от поколение на поколение. Те са известни като „богини“, защото са отдадени на Бога и се молят милост и спасение. Но ако богините виждат бъдещето, защо не са спасили своето собствено?

Дора Идесова е последната богиня. Тя е склонна да се примири с остарелия начин на живот и да разчита в капките на восъка бъдещето на онези, които идват при нея, като е правила леля ѝ. Но всичко се променя и съдбата ѝ се преобръща след като се сблъсква с една голяма лъжа.

Литературен трейлър

ОЧАКВАЙТЕ:

Автор (сц.,реж., изп.прод.): Райна Атанасова

Анимация: Райна Атанасова, Атанас Филипов
Звук: The Rebeat, Еми Дафинова, Мартин Луканов
С гласовете на: Гриша Атанасов, Калина Филкова, Петя Танева

Представлявали ли са богините опасност за скептични посетители? Били ли са истинска идеологическа заплаха за обществото в годините на тоталитаризма? Или ликвидирането на последните остатъци от езичеството са дело на всеобщата човешка завист и злоба? Макар да отрича практиките на предшественичките си, защото „сега не се прави така“, вътре в себе си Дора осъзнава, че им дължи поне едно – да съхрани паметта им. Именно това начинание я води до неподозирани разкрития, които преобръщат възприятията ѝ за света, за богините и за самата нея. Изведнъж тя узнава, че денят, когато целият ѝ живот се преобръща, не е бил просто „серия случайности“, както винаги е смятала. В този ден Държавна сигурност нахлува в света на богините и го срива със земята. Нищо неподозиращата Дора започва проучване, което ще даде отговори на много от въпросите ѝ, ще ѝ разкрие несправедливост, потулвана поколения наред, и ще ѝ отвори очите за непрестанния надзор, на който е било подложено собственото ѝ семейство.

Романът на Катерина Тучкова е очарователна история за женската душа, магията и част от нашата скрита обща източноевропейска история.

„С въздишка протегна ръка към книгата, в чието гръбче допреди малко невиждащо се взираше. Беше том с черна платнена подвързия с изписано със златни букви заглавие: „БОГИНИТЕ ОТ ЖИТКОВА“. А под него стоеше името ѝ. Първият резултат от дългогодишните усилия. Искаше от тях, от богините, да остане нещо. Нейната дипломна работа.

Не можеше да продължи, докато не узнае какво се крие в утробата на архива на Министерството на вътрешните работи, в папките с информация за сътрудниците на Държавна сигурност. За доносниците и издайниците, за шпионите и агентите. Дора усети световъртеж, когато вечерта в читалнята на библиотеката действително откри името на Сурмена. Затвори Цибулковите списъци и дълго остана да седи неподвижна над тях, неспособна да стане и да си тръгне. Нереалното, невъзможното откритие сякаш я беше парализирало. Успя да заспи чак призори.“

 

Отзиви

Все още няма отзиви.

Бъдете първият написал отзив за “Богините от Житкова”