Аслъ Ердоган

Аслъ Ердоган (род. през 1967 г. в Истанбул) следва компютърно инженерство и физика. Завършва магистратура в CERN (Европейската организация за ядрени изследвания). Докато подготвя докторантура по физика в Рио де Жанейро, решава да прекъсне, за да се отдаде на писателска дейност. Две години живее в Латинска Америка.

Първият й роман „Мъжът рапан“ излиза през 1994, а сборникът с разкази „Чудодейният мандарин“ е издаден през 1996. Разказът й, озаглавен „Дървени птици“, печели наградата на Deutsche Welle и бива преведен на девет езика. Вторият й роман „Градът в алена пелерина“ (1998, издаден на български през 2018 г.) е преведен на френски и норвежки и публикуван от авторитетното издателство Actes Sud.

През 2000 г. излиза сборник, озаглавен „Кога едно пътуване завършва?“, включващ нейни текстове, публикувани в рубриката й във в-к „Радикал“. В статиите си тя засяга противоречиви въпроси, като затворите, мъченията, насилието срещу жени, правата на кюрдите и др. След опита за преврат в Турция през 2016 г. е арестувана от турските власти заедно с 20 други журналисти и служители на вестника, в който работи.

Носител е на международната „Награда за мир Ерих Мария Ремарк“, както и на наградата „Симон дьо Бовоар” за свобода на жените през 2017 г. През март 2018 г. получава лично от френския министър на културата Франсоаз Нисен Орден на изкуствата и буквите.

Ердоган е запален пътешественик, интересува се от антропология, от културата на американските индианци, а за свои хобита смята киното и класическият балет. Книгите на Аслъ Ердоган са преведени на пет езика, а тя получава международно признание и е обявена от авторитетното френско списание Lire за една от 50-те най-обещаващи автори на XXI век.