Рулетка

15.00 лв.

Категория: Етикети: ,

Описание

„Рулетка“

Автор: Лада Жиго

Превод от хърватски: Айтян Делихюсеинова

Художник: Петя Давидкова

Обем: 184 стр.

Корици: меки

ISBN: 978-954-553-286-3

Цена: 15 лв.

Романът Рулетка на Лада Жиго описва следвоенната обстановка в Хърватия по начин, различен от стереотипа, оформял представите на европейските читатели в продължение на повече от двадесет години. Нейното описание се основава на няколко фактора:  милиони куни се харчат всяка година за хазарт, а в Хърватия живеят над 50 000 зависими от хазарта хора. В Хърватия, с нейните 4,5 милиона жители, съществуват повече казина, отколкото в Лондон. Продажбата на хърватските банки, бизнеси и фирми на чуждестранни инвеститори и компании е само един от аспектите на бруталния капитализъм, който експлоатира населението на всички нива и е последван от увеличаваща се безработица с тежки последствия и крайна бедност за голяма част от населението. Метафорично може да се каже, че хората са станали като топчета в игра на рулетка, в която само най-могъщите крупиета залагат на печелившите числа.

Основният персонаж в този екзистенциален роман е войник, изгубил всякакви илюзии, който започва да играе хазарт, след като открива истината за съвместното участие на могъщи сръбски и хърватски лидери в престъпление. Същевременно, американизирането на културата и езика отнема допълнително от суверенитета на тази „малка страна”. Работата, шансовете и надеждите на хората потъват в заобикалящия ги либерален капитализъм. Разочарованият и обезсърчен главен персонаж се впуска в игра на рулетка, в която може да спечели или загуби всичко.

Разделен в поредици от динамични и изпълнени с приключения епизоди, романът среща читателя с многобройни второстепенни персонажи, разказващи собствените си трагични истории за живота на дъното на обществото.

Лада  Жиго е родена в Загреб през 1970 г. Завършва висше образование в Университета в Загреб със специалност „Сравнителна литература и философия”. През годините пише литературни ревюта за различни вестници, културни и литературни списания като Мостът (The Bridge), Европейски глас (Europski glasnik), Република (Republika), Книжна република (Književna republika), Коло (Kolo), Нова Истра (Nova Istra) и други. Ръководи литературен отдел към Асоциацията на писателите в Хърватия.

Първата ѝ книга „Хора и новинари“ е публикувана през 2007 г. и получава номинация за две престижни литературни награди – „Ксавер Шандор Гялскии „Киклоп“. Основна тема в дебютната ѝ творба е проблемът със  сензациите в пресата и тяхното влияние както върху ежедневието, така и върху самата истина, която често остава неразкрита.

Вторият ѝ роман „Кучки“ е своеобразна критика срещу популярната по онова време тенденция за „женско писане”.

През 2010 г. Лада Жиго издава „Рулетка“. Книгата изследва развитието на хазарта, превърнал се в единствената надежда на хората в общество, което в периода на прехода е изгубило всякакви други възможности.

Тази предимно екзистенциална творба, преплетена с елементи на трилър, описва портрета на човек, който се опитва да надлъже рулетката, като прилага изобретателна стратегия, основана на числа.

В романа си „Лечителят“ (2011 г.), Лада Жиго поставя акцент върху друг характерен за обществата в преход феномен – фалшивите лечители и гадатели. В тази хумористична творба традиционният диалект от областта Далматинска Загора е противопоставен на „новия” език на съвременните новобогаташи.

Лада Жиго е член на Асоциацията на писателите в Хърватия и на Хърватската организация на творците на свободна практика. Живее и работи в Загреб.