Филип Гримбер

Филип Гримбер (роден през 1948 г.) първоначално придобива известност като психоаналитик. Завършил психология, той изучава и психоанализа при Лакан в продължение на почти цяло десетилетие. И до днес е практикуващ психоаналитик – един от най-реномираните, който посвещава времето си най-вече на работа с деца-аутисти. Страстен привърженик на музиката и танца, Филип Гримбер е автор и на няколко книги с есета като Psychanalyse de la chanson („Психоанализа на песента“), Pas de fumee sans Freud („Няма дим без… Фройд“) и др.
За себе си авторът казва: „Много фантоми витаят из живота ми. Моят начин да им дам отпор е като пиша книги.“ И добавя: „Не можеш да напишеш една книга, докато не почука на вратата ти. А зад вратата е чакалнята… Идеите се блъскат в главата ми, докато някоя сутрин проектът е узрял. Но въпреки всичко се старая възможно най-дълго да отлагам писането, защото се страхувам, че това може да е „кьор фишек“, че може да се разочаровам или пък, че историята ми не е достатъчно дистанцирана от личното…“
И това не е случайно. Защото личната семейната история на писателя се превръща и в история на главния герой (който също носи името Филип) в романа „Тайна”. Очевидно тайната, която е почукала на вратата на автора през юношеските му години, си е заслужавала „престоя в чакалнята“, за да се превърне през 2004 г. в литература.
С романа си „Тайна“ Филип Гримбер влиза – по думите на френската преса – в затворения клуб на „седмоцифрениците“ (над 1 000 000 продадени екземпляра).