САЛОМЕ

16.00 лв.

Описание

Logo eeemerging Creative Europe ENGProject Мислещата литература

ФРАНСОА ВЕЙЕРГАНС
Саломе
Цена: 16 лв.
Мека корица
стр. 306

 

„Ейлиин беше американка, student, която бе получила стипендия, за да изучава японска музика, имаше буйни червеникави коси, бях я наблюдавал дълго на летището в Ханеда, после в монорелсовото влакче. Разменихме си няколко усмивки. Бях прекалено изтощен и не намерих сили да я заговоря. Наивно бях помислил, че щеше да отседне в моя хотел, но продуцентите, които ме канеха, ми бяха запазили стая в японски стил в някакъв луксозен хотел, който за нещастие не беше „Ню Отани“, за който ми бяха говорили приятелите в Париж, а „Акасака Хотел“, където ме чакаха футон и татами, но не се виждаше никаква Ейлиин.“

Литературен трейлър

ОЧАКВАЙТЕ:

Изпълн.прод., сц. и реж.: Райна Атанасова

Анимация: Райна Атанасова
Звук: The Rebeat, Еми Дафинова, Петър Пармаков, Йоана
Робова
Монтаж: The Rebeat
Гласове: Гриша Атанасов, Петър Табов

 

Представяме ви Франсоа Вейерганс – член на Френската академия, единственият автор носител едновременно на наградите „Рьонодо” и „Гонкур”.
Вейерганс пази в тайна своето първо произведение, написано през 1968 г., когато е бил едва на 27 години, от уважение към двете си любовници по онова време. След като едната от тях не е между живите, а другата е вече баба, авторът решава да предложи на публиката този красив бароков роман.
Чрез своя еротизъм, еуфоричен и отчаян едновременно, този роман разказва историята на един мъж с много страсти. Той прави любов в сумрачни стаи, за да види по-ясно отражението на страстта в очите на своите любовници; прави любов в ложите на опери с неустоимата Саломе, певица и мит; прави любов ден и нощ, за да живее и пише, за да утвърди яростта да се живее и прави това чрез един стил, изтъкан от пламенна и трагична плътност, пропит от емоция, бунт и мъчително безпокойство.

Днес откриваме как тази книга заявява маниите завладели по-късно цялото творчество на Вейерганс: секса, психоанализата, операта, жените и киното. Европа през шейсетте години, млад режисьор пътува много и открива известната опера „Саломе“. Оттогава той нарича Саломе всички жени – истински и измислени – в живота си. Едновременно чувствителен и ироничен свидетел на собствения си живот, авторът се завърта във вихъра на своите многобройни срещи от Венеция до Амстердам, в нощни влакове и по летища. Това ли е изповедта на детето на ХХ век? Или това е вкусна смесица от копнеж и световъртеж?

Отзиви

Все още няма отзиви.

Бъдете първият написал отзив за “САЛОМЕ”