Нищите

Описание

Неналично заглавие

„Нищите“

Автор: Силард Борбей

Обем: 325 стр.

Цена: 18 лв.

Превод от унгарски:

Радосвета Делчева, Георги Стойчев

Художник: Инна Павлова

Подвързия: мека

ISBN: 978-954-553-233-7

 


 

„Нищите“ разказва историята на малко унгарско село близо до границата с Румъния и Украйна около 1970 г., видяна през очите на млад разказвач. Въпреки че момчето е само на единадесет години, то трябва да се справя с тежък физически труд, глад и студ. Майка му е на път да извърши самоубийство, а буйстващият му баща пропива малкото пари, с които разполагат. Само в интереса си към простите числа героят на романа успява да намери себе си – и нещо като щастие в дистанцираността от ежедневието. Семейството е заклеймено и за тях, изглежда, е табу да говорят за миналото. Разказвачът описва семейството си и останалите жители, като си припомня цветове, звуци и аромати от бедната околност, която за него е цялата вселена. Освен това притежава решителността никога да не извръща поглед пред жестокостта, която е част от ежедневието.

Борбей изобразява сцени от детството в един безмилостен свят. Чрез способността си за саморефлексия, героят му развива невероятно остър и проницателен поглед. Захласнат и притаил дъх, читателят проследява неговия разказ, който страница след страница успява да облече в думи привидно неизразимото.

Имре Кертес и Агота Кристоф са единствените други писатели, които са в състояние да разкажат една история за оцеляването по такъв лаконичен и ясен начин.

Силард Борбей, роден на 1 ноемрври 1963 г., прави лирическия си дебют през 1988 г. и оттогава публикува дузина книги с поезия и проза. Един от най-ярките съвременни унгарски поети, едновременно с това повече от двайсет години той е и активен преводач на поезия от английски и немски, литературен историк и есеист. „Нищите“ е неговият пръв и за съжаление последен роман. Тази творба го поставя сред най-значимите съвременни унгарски автори. През февруари 2014 г. Борбей слага край на живота си.

Отзиви

Все още няма отзиви.

Бъдете първият написал отзив за “Нищите”