За нас

Парадокс – легендата за Другата книга

Издателство Парадокс е създадено в незапомнени времена, през обгърнатата в мистика 1991 година, когато пияно от демокрация свободното слово плахо надзърташе от убежището си, а свободата на словото напрягаше крехки мишци, за да отхвърли безмислиците на ХХ век и да запази единствено смислиците му. Тогава по земята още скитаха битници и хипари, хората се събираха да ознаменуват 10-годишнината от смъртта на Боб Марли, а Слепия Хорхе едва-що се бе захванал с пиромания. В онези времена моделите на Wonderbra и Victoria secrets бяха други, мобилните комуникации бяха кът, а в Синеморец (eдно от най-райските места на България) имаше само изкушени от екзотика хора и нямаше дори и знак за четиризвездния Bella Vista Beach Club. По на север по крайбрежието бродягите палеха огньове, за да посрещнат първото юлско утро и все още знаеха защо са там, част от тях знаеха, че July Morning е парче на Uriah Heep, други се сещаха, че Юрая Хийп е литературен герой, а някои дори бяха чели Дикенс. И беше Дхарма. И имаше Сатори. В такива времена се роди издателство Парадокс, което по-късно щеше да бъде наречено култово. Най-вече заради култа към free mind книгата, към ДРУГАТА книга. Защото винаги е хубаво и полезно да прочетеш една книга, а още по-хубаво и полезно – да прочетеш ДРУГА.
В името на ДРУГАТА книга се родиха колекциите „ Америка ХХ”, „Елит”, „Елит – desiderabilis”… В името на ДРУГАТА книга чрез Парадокс за пръв път гастролираха на български език такива автори като Уилям Бъроуз, Хенри Милър, Чарлс Буковски, Пол Боулс, Джезуалдо Буфалино, Салвадор Дали, Венедикт Ерофеев, Мирча Картареску, Джон Ървинг, Жан Д’Ормесон…
Утилитарните оценки не закъсняха. 3 награди за превод. 3 награди за художествено оформление. Почетна награда на Асоциация българска книга за най-добре издадена книга (2004) и Специалната награда на същата асоциация за най-оригинално издание (2007).
В Легендата за ДРУГАТА книга се разказва още за Всички, които през годините са работили за каузата Парадокс, за Преводачите на Парадокс, за Дизайна на Парадокс, но преди всичко, за Читателите на Парадокс.
Читателите на Парадокс, са винаги до теб, Приятелю! Те движат света.

…И Легендата продължава…

Едно мнение за “За нас”

Вашият коментар