Сънища и стигми

16.00 лв.

Описание

„Сънища и стигми“

Автор: Иржи Падевет

Преводач: Борислав Борисов

Преводач (поезия): Жоржета Чолакова

Художник на корицата: Петя Давидкова

Обем:  164 стр.

Цена: 16 лв.

ISBN 978-954-553-435-5

 

За какво се боричкат Ян Кубиш и Йозеф Габчик на Коледа 1941 г.? Дали през 1942 г. енорийският свещеник на Лидице Йозеф Щемберка очаква с нетърпение лятото? Може ли Едвард Бенеш да направи снежен човек? С какво намокря гащите си Милош Земан, докато гледа Спартакиада?

Има моменти, на които сякаш можеш да се убодеш – сякаш историята е поспряла да си поеме дъх, за да отприщи цялата си натрупана сила. „Сънища и стигми“ е сборник разкази с (не)очакван край, посветени тъкмо на тези „на пръв поглед банални, но в същото време съдбовни мигове“ от историята на Чехословакия – от самото ѝ създаване през 1918 г. до „Кадифената революция“ и края на комунистическия режим 1989 г. Книгата обаче представя тези мигове по-скоро като кадри от исторически филм, отколкото като низ от факти, а пъзелът се допълва от вградените цитати от вестникарски публикации. В сюжетните линии разпознаваме личности и събития, оставили отпечатък не само върху чешката, но и върху общоевропейската история.

Майсторът на „литературата на факта“ Иржи Падевет умело си служи с комични детайли и привидни баналности, за да внуши на читателя трагизма на миналото и да му напомни, че понякога нещата, които на пръв поглед ни се струват тривиални, могат да променят посоката на събитията и личните житейски истории.

 

Иржи Падевет (р. 1966 в Прага) e чешки писател и книгоиздател. Учи в Педагогическия факултет на Карловия университет в Прага, специалност чешки език и музика, но не завършва образованието си. През 1988 г. започва работа като книжар, от 2004 г. работи и като издател. От 2006 г. е директор на издателство „Академия“ към Академията на науките на Чешката република. Под негово ръководство книгите на издателството печелят редица награди – „Магнезия Литера“, „Йозеф Юнгман“, „Речник на годината“, „Йозеф Главка“, „Мирослав Иванов“ и др.

Падевет е автор на редица историко-документални книги, както и на художествена проза, като името му се свързва основно с жанра на литературата на факта. В творчеството му доминира темата за най-тягостните десетилетия в чешката история на ХХ век – нацистката окупация и комунистическия режим, а по личното му мнение вторият е бил по-тягостен и потискащ, тъй като „врагът бяхме самите ние. Воювахме се срещу самите себе си, което винаги е по-трудно, отколкото срещу чужди.“. За книгата си Пътеводител на Прага от времето на протектората през 2014 г. е отличен с престижния приз „Магнезия Литера“ в две категории – „Литература на факта“ и голямата награда „Книга на годината“, а през 2018 г. излиза неговият Пътеводител през сталинистка Прага 1948 – 1956. Градове – събития – хора. Падевет е и автор и водещ на телевизионното предаване „Кървави години“, в което запознава зрителите с места, свързани с нацистката и комунистическата тирания.