Слънце в зенита. Роман за Ян Палах

18.00 лв.

Описание

„Слънце в зенита. Роман за Ян Палах“

Автор: Ленка Прохазкова

Превод: Владимир Пенчев

Корици: меки

Обем: 336 стр.

Цена: 18 лв.

ISBN: 97895455312331

Романът „Слънце в зенита“ представя в белетризирана форма последната половин година от живота на чешкия герой Ян Палах.

Ян Палах е роден на 11 август 1948 г. в Прага. След като завършва гимназия е приет във Висшия икономически институт в чешката столица. През 1968 г. се прехвърля във Философския факултет на Карловия университет. Участва активно в студентските акции, провокирани от навлизането на войски на Варшавския договор в тогавашната Чехословакия, които разгромяват Пражката пролет. В знак на протест срещу потъпкването на човешките свободи след окупацията, Палах се самозапалва на централния площад в Прага на 16 януари 1969 г. Бори се със смъртта три дни. Погребението му на 25 януари се превръща в масово протестно шествие.

Десетилетия след това Палах е знаме на съпротивата срещу комунистическия режим, а честванията на 20-годишнината от смъртта му през януари 1989 г. се превръщат в предвестник на „нежната революция“.

Ленка Прохазкова е родена на 24 март 1951 г. Баща ѝ е писателят Ян Прохазка. Израснала е в Прага. Завършва журналистика и културологична теория в Карловия университет в чешката столица. Комунистическият режим я наказва за подривна дейност със забрана да работи в областта на културата до 1989 г. След това става преподавател и работи в различни културни агенции и институции. Написва първия си роман през 1982 г. В същата година получава литературната награда Егон Хостовски. Пише още радио пиеси и телевизионни сценарии. Била е водеща на програма по Радио Свободна Европа.