Готланд

18.00 лв.

Описание

„Готланд“

Автор: Мариуш Шчигел

Обем: 270 стр.

Цена: 18 лв.

Превод от полски: Милена Милева

Художник: Дамян Дамянов

ISBN: 978-954-553-138-5

 

Книгата наградена с European Book Prize за 2009 г.


Книгата „Готланд“ от Мариуш Шчигел е съставена от много истории на различни хора, живяли в комунистическа Чехословакия.  В страната на Карел Гот актрисата Лида Барова разплаква Гьобелс; скулптурът Отокар Швец – авторът на най-голямата в света статуя на Сталин, се самоубива преди да завърши творението си; Вера С., племенница на Франц Кафка, която и до днес живее в Прага, дава назаем фамилията си на колеги преводачи, които нямат право да публикуват; на певицата Марта Кубишова комунистическия режим забранява да пее цели 20 години и нейните песни са изтрити от архивите на радиото – това са само някои от героите на тази книга. Заплетеният сюжет, в който са смесени различните истории, е пример за ярка белетристика, при която художествената проза се преплита с вестникарски репортаж.

В „Готланд“ чрез съдбите на повече и по-малко известни чехи Шчигел разказва за историята, културата и народопсихологията на тази страна, за да ни я покаже такава, каквато май не сме си я представяли. Това не е краеведско четиво, не е журналистически очерк, а размисли за човешките съдби, за историята и човека, за начините за оцеляване.

Кара ни погледнем по друг начин и на другите, и на себе си. Самият Шчигел, когато го питат защо пък точно Чехия, откъде този интерес, обяснява, че след като е започнал да пише за тази страна, е осъзнал, че всъщност пише за себе си, защото както казва в едно интервю, дълбоко в душата си май е чех, защото му близък чешкият подход – хитрата отстъпчивост или може би отстъпчивата хитрост, различна от конфронтацията на всяка цена.

 

Отзиви

Все още няма отзиви.

Напишете първия отзив за „Готланд“

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *