ЦВЕТЯ ОТ КРАЯ НА 80-ТЕ

40.00 лв.

Описание

ЦВЕТЯ ОТ КРАЯ НА 80-ТЕ
Румен Янев, Емил Братанов
Цена: 40.00 лв.
Твърда корица
606 стр.

„Ние сме Нова генерация завинаги! И въпросите са ни към цяла нация! Завинаги! Ние ходехме по въже, опитвахме се да светим като крушки, бяхме директори на водопади, черни овце, тикви в задния двор на обществото, набивахме крак в строй, скачахме безнадеждно в калта, бесехме се в неделя…”

Нямаше такава книга. Рок антология, или хроника, нещо като песнопойка, парчета от историята на прехода, 249 други тухли в стената… Вече всичко е наред.

Ето я!

Orange&AzCheta (2014)Първата цялостна история на BG рока от края на 80-те, обозначен от авторите като Второто българско рок поколение, съдържа 249 култови текста (на 44 групи и изпълнители), на практика текстовете на всички хитови парчета, белязали времето и белязани от него. Снимковият материал надхвърля 270 авторски фотографии, направени не от случайни репортери, а от Нели Воева и Стоян Гребенаров, които трайно, десетилетия наред, се занимават със снимането на музика и всички, изкушени от темата BG рок, знаят, че по-богати архиви от техните няма никой друг фотограф. Направени са 27 интервюта (с над 40 души), споменатите имена, освен на главните герои, са (още точно) 199.

Top5 - booktraffic (25.11.2014)Не на последно място: авторите Румен Янев и Емил Братанов са сред първите музикални журналисти, очевидци на историята и едновременно с това, уви, последните, които все още могат да се включат „на живо“ в ефир с коментари за разказаните събития. И, както признават, изпълнили са един свой дълг.

Те не бяха стандартни, култивирани цветя (пише Р.Янев). Според „цивилните ботаници“ по-скоро влизаха в категорията на бурените. Саморасляци. Диви и естествени. Ярки и предизвикателни. Дразнещи. Непоносимо дразнещи всеки, който бе научен, трениран и обречен да живее в точно определената му леха. И да я пази като гаранция за своята сигурност, спокойствие и безметежно съществуване. Което за повечето форми на живот в този заден европейски двор бе единственият начин за оцеляване.

Семената на свободолюбието обаче се оказаха по-жизнеспособни от предвиденото и между плочките в задния двор започнаха да шаренеят ярките цветчета на различните. Някои от тях се оказаха толкова устойчиви и напористи, че пропукаха част от плочите, а в края на 80-те – и самата Стена.

Затова и ярките цветя на Промяната от края на 80-те са едно от най-красивите неща, които (както твърдят авторите) „сме срещнали през живота си. Следващите страници са посветени на тях. Защото не би било честно към децата ни да позволим времето да ги погълне, да ги обвие в забрава и да отмине, без да им се поклони.“

BNR-Hr.Botev (2014) И заради събраното в рок антологията, а и понеже материалът изкушава „мултимедийно“, стига някой да намери повече от архива на фотографите и касетите на Братанов – авторите и тежкото 1680 г томче гостуваха в радиостанции и телевизии. BNR-Horizont (2014)

Някъде казаха, че е Библия, другаде Бен Крос разпита Братанов и Янев за рок процесите у нас и рушенето на собствените ни Стени…

1Медийните „геокоординати“ на срещите с рок антологията, авторите, издателката и някои от героите от онзи период, започвайки от София с Денят започва с култура на БНТ – минават през Варна и Пловдив. А критици и специалисти в книжния бранш поощряват проекта ни: номинация за наградите „Хр.Г.Данов“, две грамоти от Асоциация „Българска книга на Панаира на книгата 2014-а в София:

gramoti_2 (sn.As.Tonev) – за основополагащ изследователски проект на младежката музикална култура у нас през 80-те години, за богатия документален архив и добро полиграфическо оформление;
– и в категорията за издателски проект с най-голяма обществена значимост и с широк медиен интерес: за впечатляващо представяне на епохата в българската култура.

Музикалната премиера се превърна в емоционално и епохално събитие за клубния нощен живот на столицата. В Студио 5 на НДК свързаните с книгата се събраха и „озвучиха“ страниците: над 2 часа свириха и пяха помъдрелите с поне 25 години Цветя:    Dorotea (Live Studio5)

 

 

Live Studio5 (2015))

 

Васо Гюров с „Ревю“-то му, „Конкурент“, „Субдибула“, Мони Воев, две поколения „Джендем(а)“-ци, „Атлас“, блусарите начело с Дечо и Льоди, цигуларките от „Стрингс“…

Текстовете и музиката на шарените „цветя от края на 80-те“, разбира се, са се раждали в главите на авторите им (казва Е.Братанов). Но и на Синьото – където, щом си дошъл, значи си единомишленик. Докато си там, по обед. Рокаджия или фен, попмузикант или тонрежисьор, журналист или продуцент – общите вкусове и начина на мислене създаде общност. Заедност. Посветен кръг. И парчетата, създадени в този вече далечен период, бяха искрени, силни, нефризирани, понякога груби и гневни, друг път отвлечени в привидно тъмна вълна, аут от шаблона на естрадния комунизъм – като обществото от Синьото кафе.

Цветя от края на 80-те, една от грамотитеНе непременно приятели с всеки, но с общи надежди и страсти, с еднаква неудовлетвореност, с честни гласове и стремежи като инструмент на Промяната. Гордо облекли в звук едни от най-ярките послания в българския рок за цялото му съществуване. Които – поне според мен – иносказателни или безпардонни, метални или носени от вълнà, няма да бъдат повторени.

Историята на Второто българско рок поколение е разказана от :

Адриан Иванов („Орион“, „Ер Малък“), Божидар Главев („Ахат“), Бойко Петков („Клас“), Бойко Трифонов („Атлас“), Васил Гюров („Кале“, „Ревю“), Венцеслав Дреников („Субдибула“), Веселин Тенев („Мъртви поети“), Владимир Попчев – Унгареца („Контрол“), Георги Венин – Джорджо (журналист, поет, „Д-р Дулитъл“), Георги Гушмаков – Геша от Нови Кричим, Даниел Ризов – Денис („Ахат“), Дечо Чипилов, Димитър Воев („Нова Генерация”), Добрин Векилов – Дони („Атлас“), Енил Енчев („Атлас“), Иван Попов („Д-р Дулитъл“), Кирил Манчев („Ревю“, „Кале“, „Н.Г.“), Кристиян Костов („Нова Генерация”), Любомир Малковски („Ера“, „Ер Малък”), Милена Славова, Момчил Колев („Клас“), Николай Йорданов – Кольо Гилъна („Контрол“), Николай Качаров („Апокалипсис“, „Ера“), Петър Писарски („Атлас“), Петър Чухов („Субдибула“, „Гологан“ и др.), Петър Янков – Пешето (за „Джендема“)

E.Bratanov (radio)Чуйте (някои от) песните!

Като не забравяме, че двамата автори на рок антологията са и популярни радиоводещи, а единият от тях се справя добре и с техниката – можем да изкушим любопитството на БГ-рок маниаците с възможността да чуят някои от… разделите в книгата!

R.Yanev (radio)Защото, така и трябва да бъде: когато архивираме за бъдещето песните на Второто българско рок поколение, трябва да има възможност и да се слушат. Както казва самият „дизайнър“ на музикални кутии, някои вече безвъзвратно са изгубени като отлетял магнитен прашец от старите ленти. Други, все пак и за щастие, можаха да бъдат възстановени от архива на онези радиопредавания. Наслаждавайте им се с удоволствие и мярка:

 

Елегантно: БГ артрокът от края на 80-те (121 мин.)

Пъстро: БГ пънкът от края на 80-те (193 мин.)

Твърдо: Варненският ъндърграунд от края на 80-те (153 мин.)

Тъмно: БГ даркуейв от края на 80-те (150 мин.)

 

Допълнителна информация

Тегло 1680 кг