ЯБЪЛКАТА

14.00 лв.

Категория:

Описание

ЯБЪЛКАТА
Енис Батур
Цена: 14 лв.
Мека корица
144 стр.

Енис Батур (р. 1952, Ескишехир – в сърцето на Мала Азия), класифициран в турските справочници като поет, есеист и издател, ни се представя тук с „опит за роман”. При това определението принадлежи на самия Енис Батур, чието име стои на кориците на не по-малко от 75 книги, а отделно от това в неговата биография има няколко години начело на Дирекция „Издателска дейност” в Министерството на националното образование на Република Турция и от 1988 г. досега – работа в престижното издателство „Япъ креди”, известно с високите изисквания, които поставя пред своите издания. С други думи авторът има достатъчно натрупан опит в работата с текстове, за да си позволи това максимално прецизно определение, с което да изправи читателя си пред въпросителни още на заглавната страница.
Иска ли да чете „опит” във времена, когато процъфтява „булевардният роман” във всичките му разновидности? Иска ли да следва автора в неусетното преминаване от документалистика във фантазиране за запълване на празнотите в документалистиката? И не би ли могло да се напише „истински”, т.е. „нормален”, т.е. „най-обикновен” роман за това, как Гюстав Курбе създал скандалното си платно „Произход на света” по поръчка на екстравагантния не само за времето си турчин Халил Шериф паша?
Няма съмнение, че едно скандално произведение на изкуството е достойно да бъде обект на други произведения на другите изкуства. Но в „опита за роман” на Енис Батур живописното платно не е обект, то е главен герой. Неговият поръчител и собственик и неговият създател са заобикаляща го околна среда – дадености, без които платното не би могло да възникне и да съществува. Но тъкмо то, платното, изживява самостоятелно пълнокръвната метаморфоза от артефакт на живописта до основополагаща идея на цялостна теория. За да ни убеди, че ако положим усилието да надраснем тривиалния булеварден скандал, предизвикан и поддържан от лицемерни табута и забрани, бихме могли да се научим и сами да създаваме теории, обясняващи същностите на света около нас, а защо не и участващи в неговата промяна и сближаването му с нас, съставящите го човеци…
Мая Ценова

„Един турски писател, който от години тъче на литературния стан между Истанбул и Париж, докато се рови в картината, която е избрал за главен герой на своята книга, и в съпровождащите я имена на Курбе, Халил бей и Прудон, развива една „теория на ябълката”: За да разгадае странното съвпадение на акта на писане с акта на отхапване от ябълка, между първородния и последния грях, той изкарва едно желатиново тесте от 52 карти за игра. Преди да раздаде картите на четиримата играчи на масата, поставя в тестето и двата жокера. След като е разбъркал и приготвил картите, разбира: Другите играчи все още не са пристигнали.”
Енис Батур