ШЕЙСЕТГОДИШНАТА И МЛАДЕЖЪТ

10.00 лв.

Категория:

Описание

ШЕЙСЕТГОДИШНАТА И МЛАДЕЖЪТ
Нора Юга
Цена: 10.00 лв.
Мека корица
136 стр.

„Шейсетгодишната и младежът“ е банална история за невъзможната любов, разказана в още по-банална рамка. В един топъл октомврийски ден през 90-те години в Букурещ млад писател посещава любимата си поетеса Анна, която изпитва непреодолимо влечение към младия си гост. Той слуша мълчаливо хаотичната й изповед и единствено зеленият му поглед (един от главните герои в романа) реагира на думите й. Пълна скука. Но не и когато попаднете в обятията на Нора, която „като някакъв нещастен индианец ще ви стегне с ласото си”.
В романа: Кафка ще постигне „съвършената хармония между човека и животното, което е издигнала на нивото на очите си, за да се почувства то равнопоставено”.
Гьоте, „който с всеки текст е изхвърлял по една любов”, се очиства чрез писане, „защото хартията, на която пишем е най-доброто кошче за боклук” и „в момента, в който превърнеш любовта си в текст, преживяното губи своето значение”.
Докато се рови в „тази помия на мозъка си”, с „цялата си искреност и измамност, с цялото си смирение и арогантност” Нора Юга открива, „че единствената любовна действителност са хормоните, всичко останало е литература”.