БЕСТСЕЛЪР

17.00 лв.

Описание

„БЕСТСЕЛЪР“

Автор: Бека Адамашвили

Преводач: Алеко Дянков

Художник на корицата: Таня Минчева

Обем: 162 стр.

Цена: 17 лв.

ISBN 978-954-553-440-9

Пиер Сонаж e забележително безизвестен автор на четири много дебели книги – на премиерата на последната са дошли точно дванайсет души.  Очаквано, обсебеността му от идеята да се превърне в хитов автор е обратнопропорционална на мижавия интерес към творчеството му. Сонаж си дава сметка, че щом не е в състояние да напише бестселър, ще се наложи да създаде такъв, а и все пак първата стъпка към безсмъртието е смъртта.

Навръх 33-я си рожден ден писателят се хвърля от 148 етаж на Бурдж Халифа в добре обмислена пиар акция, която постига желания резултат – поне отчасти. Докато името му шества из новинарските сводки, а книгите му се изкупуват в рамките на дни, самият Пиер Сонаж попада в ада на литераторите. Тук всеки е осъден да изтърпява същите страдания, които творчеството му е причинявало и причинява на читателите. Но пък компанията безспорно е отбрана – още на входа Пиер е посрещнат от Данте, а докато помага на сър Артър Конан Дойл да разреши една особено сложна загадка, той среща Сент-Екзюпери, Кафка, Хемингуей, По и цялото останало ВИП съзвездие.

„Бестселър“ (2014) е дебютният роман на грузинския писател, блогър и рекламист Бека Адамашвили (1990), познат на българските читатели с творбата „В тази книга всички умират“ („Парадокс“, 2022), и предлага добронамерено-хаплива, неизменно остроумна, добре балансирана литературна гаргара за познавачи и лаици, която не залита в принудено-самоцелна забавност.