Разпродажба!

Одън, или окото на кита

Original price was: 17.00 лв..Current price is: 14.45 лв..

Описание

„Одън, или окото на кита“

Автор: Ги Гофет

Превод от френски: Аксиния Михайлова

Художествено оформление на корицата: Кирил Златков

Формат: 142 х 213 мм

Обем: 192 стр.

Цена: 17 лв.

ISBN 978-954-553-446-1

 

Романът „Одън, или окото на кита“ (2005) е посветен на Уистън Хю Одън (1907–1973), един от най-значимите и влиятелни англо-американски поети на ХХ век. Това е разказ в девет части, девет визии, девет живописни платна, които пресъздават географския и поетичен път на Одън; разказ за историята на войните, за анонимните смърти и за скъпите същества, за ексцентричността и неизтощимата енергия на един хомосексуалист, който не се поколебава да се ожени за Ерика, дъщерята на Томас Ман, за да я спаси от Третия райх, нито пък се съгласява да направи компромис, като махне бележка в предговора към мемоарите на генералния секретар на Обединените нации – бележка, която му коства Нобеловата награда през 1963 г. Това е и историята на един отчаян мъж, който черпи сила и вдъхновение от изгубена в младежките години любов, от чиято загуба не може да се възстанови, и която ще трае 33 години, до самата му смърт. „Обичан съм, следователно съществувам“, ще напише Одън.

Особен и субективен биографичен разказ, осеян с любовни и приятелски срещи, в който авторът, френският поет и писател Ги Гофет (1947), ни разказва за „своя“ Одън, вплита своя живот в неговия, кани читателя на двойна поетична среща. Това е едно наситено духовно търсене, подплатено с великолепни поетични откъси, едно пътуване през историята, литературните нрави и личностния житейски и духовен път, където по мистериозен начин, като в игра на огледала, Икар среща един кит.

 

За автора:

Поет, романист и есеист, Ги Гофет (1947) е роден в област Гом, най-южната част на Белгия. Детството и юношеството му между две граници – люксембургската и френската – слагат траен отпечатък върху цялото му творчество, а неистовото желание за свобода и удоволствието от това да прекосява всички граници, го правят номад по дух завинаги. Преподавател, печатар, издател, книжар, писател – непрестанно привличан от непознатото, предизвикателството и риска.

Гофет е автор на над трийсет поетични книги, романи, сборници с разкази и есета, преведени на повече от 35 езика. Познат е на българската публика с романите Верлен от Ардените, роден от дъжда (2004), С лято около шията (2006), Завинаги гола (2012) и стихосбирката Възхвала на една провинциална кухня (2012).

Носител е на множество литературни награди, сред които Морис Карем (1992), Анри-Мондор на Френската академия (1992), Наградата Маларме (1989), Голямата награда за поезия на Френската академия (2001), Марсел Паньол (2006), Гонкур за поезия за цялостното му творчество (2010) и наградата Макс Жакоб (2017).

Живее между Белгия и Франция и работи в издателство Галимар, публикувало по-голямата част от неговите произведения.