А сега вали – поредица поеми 2005-2007 г.

15.00 лв.

Описание

„А сега вали“

Поредица поеми 2005-2007 г.

Автор: Пени Рембо

Преводач: Светлана Комогорова – Комата

Художник на корицата: Петя Давидкова

Снимка: Джий Вочър

Обем: 136 стр.

Цена: 15 лв.

ISBN 978-954-553-370-9

 

Пени Рембо (1943) е английски писател, поет, философ, художник, музикант и активист, съосновател на фестивала в Стоунхендж и идеолог, текстописец и барабанист на легендарната анархо-пънк банда CRASS. След разформироването на групата (1984) той се посвещава почти изцяло на писането. През 2001 г. Рембо се завръща на сцената с първите си поетично-музикални рецитали. Година по-късно той сформира Last Amendment – група от музиканти и артисти, сред които са и почти всички членове на оригиналния арт колектив зад CRASS (Стив Игнорант, Ив Либертин, Джой де Вивр, Джий Вочър, Фил Фрий и др.), и която е активна и до днес.

Роден като Джереми Джон Ратър, през 1977 г. той се прекръщава официално. Новата си фамилия заимства от френския символист Артюр Рембо. Малкото име „Пени“ пък избира благодарение на брат си, който го определя като „клозетен философ“ (по това време едно пени е таксата за ползване на обществените тоалетни в Англия). Като студент в Югоизточното училище за изкуства в Есекс в началото на 60-те години на 20 в., Рембо бързо осъзнава потенциала на тъкмо прохождащия поп арт и постига значителни успехи с произведенията си, а Анди Уорхол му предлага работа в своето студио „Фабриката“. Рембо отказва, тъй като „има да върши по-важни неща“. През 1964 г. той получава награда за най-добра визуализация на песента на Бийтълс I Wanna Hold Your Hand, връчена му от Джон Ленън.

Острата социална чувствителност на „A сега вали“, която според автора не е задължителна за всеки поет, но е въпрос на „лична социална ангажираност“, обяснява разказвателните и дори репортажни елементи в стихосбирката. „Гледам на стиховете си като на описание на пътешествие към универсалното цяло, картографски произведения, чиято стойност е в тяхната артикулация на процеса“, казва Рембо.