ЖИВАТА ТЕОРЕМА

Описание

Logo eeemerging Creative Europe ENGProject Мислещата литература

СЕДРИК ВИЛАНИ
Живата теорема
Цена: 16 лв.
Мека корица
стр. 320

Литературен трейлър

ОЧАКВАЙТЕ:

Изпълн.прод., сц. и реж.: Райна Атанасова

Анимация: Атанас Филипов, Диана Монова
Звук: The Rebeat, Еми Дафинова
Монтаж: The Rebeat
Гласове: Гриша Атанасова, Деян Пейчев Райна Атанасова

Един наистина оригинален и многообещаващ автор, човек, и учен, Седрик Вилани печели престижния „Fields Medal“ – медал, наричан често „Нобелова награда по математика“ – през 2010 г. В същото време той е привлекателен и доста ексцентричен гений, който прави математиката приятна. Неговата мисия: да каже на света какво значи да си математик. И Вилани го прави с ентусиазъм. По-добре от всеки друг, той знае как да предаде идеите си за всяка публика. През 2010 г. води беседи пред групи от директори на фирми, пред привържeници на крайната левица, пред политици, журналисти, ученици, студенти. Нашите читатели ще открият тези елементи в книгата му „Живата теорема“, която обяснява всичко онова, което на пръв поглед е отвъд обикновеното човешко възприятие. Седрик Вилани го прави от сърце и със страст, като член на една общност, която е много слабо позната и още по-слабо представена – математиците. Младият професор тръгва срещу представата на много хора, за да докаже, че математиката не е само изчисление, тя се отнася за света, в който живеем.

Въпреки това „Живата теорема“ не е книга за „популяризиране на науката“. Тя следва автора си в ежедневните му преживявания като учен, който е на път да се справи с една от най-загадъчните теореми на всички времена, но и в ролята му на запален меломан, манга наркоман, човек, баща.

Тази книга не подлежи на клиширана класификация, тя е брилянтна, преведена на немски, италиански, японски, корейски, английски. И наистина феноменално успешна – продава 30 000 тираж още през първите две седмици на пазара.

„Пътят на изследователите далеч не следва някаква права траектория, а се вие и отскача насам-натам така, както често се случва и в самия живот. Като изключим няколко незначителни нагаждания, свързани с нуждите на жанра, всичко в този разказ съответства на реалността, или поне както го почувствах самият аз.“

Отзиви

Все още няма отзиви.

Бъдете първият написал отзив за “ЖИВАТА ТЕОРЕМА”