ПО ПЪТЯ ЗА БАБАДАГ

15.00 лв.

Категория:

Описание

ПО ПЪТЯ ЗА БАБАДАГ
Анджей Сташук
Награда “НИКЕ” за 2000 г.
Цена: 15.00 лв.
Мека корица
284 стр.

“По пътя за Бабадаг” е една от най-красивите и странстващи книги на Сташук, която заслужено му спечелва престижната полска награда “НИКЕ през 2000 г.”. Заглавието на романа е свързано с малко градче в делтата на Дунав, където авторът вижда отдавна забравено минаре. Подобно на Кенет Уайт в „Синият път“ Анджей Сташук пътува и философства, но по някакъв странен и сякаш обърнат наопаки начин.
„Като куче подуших чуждата територия и тръгнах по своя път“ заявява авторът още в самото начало на книгата и в тиха еуфория си пожелава да бъде погребан на всички места „където съм бил и където ще бъда“.
Пътят му, в крайна сметка, го отвежда в най-мрачните, запуснати и бедстващи части на Източна Европа и сред необикновената пустота на този пейзаж той успява, парченце по парченце да открие себе си.
„Миналото“ – казва Сташук „е колкото по-старо, толкова по-лошо. Изхабява се от човешките мисли така, както телефонният указател от допира. Минарето в Бабадаг беше строго и просто. Изглеждаше като молив, насочен към небето…“
Литературният резултатът от скитанията на Сташук представлява изненадваща комбинация от поток на съзнанието и пътешественически роман в най-добрите традиции на Джак Керуак, чийто роман “По пътя“ е любимата му книга и едно от най-популярните заглавия на „Парадокс”.