Готланд

18.00 лв.

Описание

„Готланд“

Автор: Мариуш Шчигел

Обем: 270 стр.

Цена: 18 лв.

Превод от полски: Милена Милева

Художник: Дамян Дамянов

ISBN: 978-954-553-138-5

 

Книгата наградена с European Book Prize за 2009 г.


Книгата „Готланд“ от Мариуш Шчигел е съставена от много истории на различни хора, живяли в комунистическа Чехословакия.  В страната на Карел Гот актрисата Лида Барова разплаква Гьобелс; скулптурът Отокар Швец – авторът на най-голямата в света статуя на Сталин, се самоубива преди да завърши творението си; Вера С., племенница на Франц Кафка, която и до днес живее в Прага, дава назаем фамилията си на колеги преводачи, които нямат право да публикуват; на певицата Марта Кубишова комунистическия режим забранява да пее цели 20 години и нейните песни са изтрити от архивите на радиото – това са само някои от героите на тази книга. Заплетеният сюжет, в който са смесени различните истории, е пример за ярка белетристика, при която художествената проза се преплита с вестникарски репортаж.

В „Готланд“ чрез съдбите на повече и по-малко известни чехи Шчигел разказва за историята, културата и народопсихологията на тази страна, за да ни я покаже такава, каквато май не сме си я представяли. Това не е краеведско четиво, не е журналистически очерк, а размисли за човешките съдби, за историята и човека, за начините за оцеляване.

Кара ни погледнем по друг начин и на другите, и на себе си. Самият Шчигел, когато го питат защо пък точно Чехия, откъде този интерес, обяснява, че след като е започнал да пише за тази страна, е осъзнал, че всъщност пише за себе си, защото както казва в едно интервю, дълбоко в душата си май е чех, защото му близък чешкият подход – хитрата отстъпчивост или може би отстъпчивата хитрост, различна от конфронтацията на всяка цена.

 

Отзиви

Все още няма отзиви.

Бъдете първият написал отзив за “Готланд”