Оформландия или разходка в Зоната

15.00 лв.

Описание

„Оформландия, или разходка в Зоната“

 

Автор: Маркиян Камиш

Преводач: Лилия Желева

Художник на корицата: Таня Минчева

Формат: 142 х 213 мм

Обем: 104 стр.

ISBN 978-954-553-449-2

„Оформландия, или разходка в Зоната“ е дебютният роман на Маркиян Камиш, известен на българската публика със „Скрап от Зоната“ („Парадокс“, 2021 г.). Този автофикционален разказ за чернобилската Зона на отчуждение потапя читателя в света на сталкерите и рисува портрета на човек, от години изучаващ нелегално изоставения свят.

В тази книга няма да срещнете стандартни описания на Зоната, скучни исторически равносметки и размишления над причините за Чернобилската авария. Авторът, един от най-опитните чернобилски сталкери, определя романа си като емоционална картография на най-екзотичното място на планетата, геопоетика на тази уникална територия с площ от близо 2600 кв. км. Вместо това тук ще откриете смарагдови блата сред призразчната красота на Зоната, милиционерски засади и подбити до кръв крака, утринното очарование на украинското Полесие и моменти на екстатична забрава в пустошта – единствено по рода си свидетелство за протодистопичната реалност, оформено в дръзкия лиризъм на Камиш.

Маркиян Камиш (1988) е украински писател, син на ядрен физик, изпратен като ликвидатор в Чернобил след аварията от 1986 г. Камиш следва история в Киевския национален университет „Тарас Шевченко“, но прекъсва обучението си, за да се посвети на литературата и на нелегални изследвания на Чернобилската зона. За периода 2010-2017 г. той прави над 60 експедиции зад бодливата тел като извървява повече от 7000 км и живее в Зоната общо около година. Камиш е единственият автор, пишещ за чернобилския ъндърграунд и се радва на изключителна популярност сред днешните сталкери, които „не стигат, за да напълнят цял сектор на стадион, но са достатъчно за едно мащабно парти“. Най-високо тиражният италиански всекидневник „La Repubblica“ включва романа в „съзвездие от десет книги, които най-добре отразяват духа на времето“, редом до заглавия от Иън Макюън, Маргарет Атууд, Елена Феранте и Жозе Сарамаго.

Също може да ви хареса…