Чудовището

42.00 лв.

Изчерпан

Категория: Етикет:

Описание

Автор: Серж Дубровски
Заглавие: „Чудовището“
Превод: Владимир Сунгарски, Тома Георгиев
Оформление:
Христо Райчев, Райчо Ангелов
Обем: 1022 стр.
Цена: 42 лв.
ISBN: 978-954-553-213-9


Когато „Чудовището“ се показва, смъртоносно, вълнуващо, развълнуващо, мъжко-женско, в целия си блясък, то ни казва, че съществува, че винаги ще съществува, защото е многолико и безсмъртно.

Чудовището“ е оригиналният ръкопис, в който бащата на автофикцията поставя основите на понятието, предизвикало революция в литературата. Настоящото издание е изключително на много нива: поради величината си, разбира се, поради факта, че за първи път излиза без никакви корекции – във вида, в който се е появила изпод перото на Серж Дубровски преди 40 години, но най-вече защото съдържа първия и единствен в света превод на творбата.

През 1969 г. след внезапната смърт на майка си и по предписание на психоаналитика си Серж Дубровски започва да пише един колосален труд, който му отнема 7 години и 2599 машинописни листа. Поради несигурната политическа и финансова обстановка Клод Галимар отхвърля ръкописа, събран в дванайсет кашона от минерална вода „Евиан“ и един мукавен куфар. През 1977 г., претърпял две кардинални редакции, съкратеният до 535 листа текст все пак е издаден от „Галимар“ под името „Син“. Останалите 4/5 от ръкописа отлежават в продължение на 25 години, разпръснати по мазета и тавани. През 2002 г. Дубровски събира и предава кашоните на Изабел Грел, генетически критик и изследовател на феномена „автофикция“, която заедно с екипа си в течение на повече от десет години окомплектова текста, за да се стигне до изданието на „Грасе“ от 2014 г.

Серж Дубровски (1928 – 2017) е френски писател, критик, доктор по френска литература и рицар на ордена „Академични палми“, заемащ челно място в историята на литературата на 20-ти век. От 1966 г. създателят на термина „автофикция“ преподава френска литература в Нюйоркския университет, Харвард, колежа „Смит“ и университета „Брандайс“, а творчеството му и до днес е предмет на изучаване от академичните (и не само) кръгове.

Отзиви

Все още няма отзиви.

Бъдете първият написал отзив за “Чудовището”