Чатъртън

18.00 лв.

Категория: Етикети: ,

Описание

„Чатъртън“

Автор: Питър Акройд

Преводач: Кристина Димитрова

Оформление на корицата: Петя Давидкова

(за корицата е използвана картината „Смъртта на Чатъртън“ (1856) от Хенри Уолис)

Обем: 336 стр

Цена: 18 лв.

ISBN: 978-954-553-325-9

В този забележителен детективски роман Питър Акройд „разследва“ смъртта на Томас Чатъртън, реален персонаж, гениален поет-мистификатор от XVIII в., чийто живот приключва при мистериозни обстоятелства. Едва след смъртта си Чатъртън е разкрит като автор на редица известни и основополагащи „средновековни“ стихотворения, за които приживе е твърдял, че са били открити от него. Възхитителен талант и литературен фалшификатор, той е водещият образ в зашеметяващата амалгама от реалност и измислици, която Акройд, предлага на читателя. Размивайки илюзия и въображение, заблуди и мечти, авторът умело крачи напред-назад между три века, като вплита в историята си по дикенски ексцентрични и жестоки персонажи, сред които са възрастната романистка и любителка на джин Хариет Скроуп и младият поет Чарлз Уичууд, който се опитва да разгадае тайната на Чатъртън.

Романът на Акройд обследва творческия процес, обръща се към теми като цикличност, плагиатство, истинност и неистинност. Думите се превръщат в светове, изкуството чете нас и оформя не само настоящето, а и историческото минало, довело ни дотук. Нищо не може да бъде по-истинско от тях, а поетът е творецът на реалности. Само той е способен да преодолее ограниченията на времето и пространството. Изключително находчив, изпълнен с мрачен хумор, напрегнат и нерядко поетичен, романът изследва най-дълбоките проблеми както на живота, така и на изкуството.

Питър Акройд (1949) е знаменит английски писател, известен с умението си да разказва истории чрез цял хор от литературни гласове и с необикновения си интерес към историята и културата на Лондон.

Израства в беден район в Западен Лондон като син на самотна майка. Още на седем години започва да чете вестници, а на девет написва статия за Гай Фокс. Дипломира се като магистър по английска литература от Кеймбридж.

Акройд е Командор на Ордена на Британската империя, член на Кралското литературно общество и почетен член на Американската академия за изкуство и наука. Романите на Акройд, както и неговите биографии на Уилям Блейк, Т. С. Елиът, Чарлз Дикенс, Томас Мор, Чарли Чаплин, Алфред Хичкок и др. са удостоени с множество награди, сред които “Джеймс Тейт Блек“, „Съмърсет Моъм“, „Уитбред“ и наградата за фикция на в. „Гардиън“.

Изключително продуктивен писател, Питър Акройд е автор на четири стихосбирки, осемнайсет романа и трийсет и девет документални книги.

Романът „Чатъртън“ (1987) е номиниран в краткия списък за Британския „Букър“.