РАЖДАНЕ

Описание

Logo eeemerging Creative Europe ENGProject Мислещата литература

ЯН МОА
Раждане
Цена:
Мека корица
стр.

Литературен трейлър

ОЧАКВАЙТЕ:

Изпълн.прод., сц. и реж.: Райна Атанасова

Анимация: Йоана Александрова
Звук: The Rebeat, Еми Дафинова, Петър Пармаков, Йоана
Робова
Монтаж: The Rebeat
Гласове: Гриша Атанасов, Неделчо Хазърбасанов, Петър
Табов, Николай Новоселски

Романът на Ян Моа е колосална книга, както по броя на своите страници така и по амбициозния си замисъл. Авторът ни разказва как е дошъл на бял свят в семейство, което не го иска. Героят му се ражда и веднага се превръща в изкупителна жертва. Той описва процеса, в който едно дете може да се превърне в писател, неговите наставници и неговите вдъхновения. Ян Моа повдига въпроса, който предхожда всички други – този за раждането и родството. Според него, ние не се раждаме само веднъж, а животът е по-скоро вечно прераждане. Тук виждаме, всичко, което прави Ян Моа такъв талант – темите, които обича и които преплита в работата си: детството, лудостта, провинцията, мистиката, юдеизма и християнството. „Раждане“ е преклонение пред литературата.

Този весел, сериозен, метафизичен и озадачаващ автопортрет беше селектиран едновременно за „Гонкур“, „Рьонодо“, Prix Médiciss и Prix Décembre.

„Хората са млеконадойни крави. Не могат да се спрат да изразяват себе си. Да дават воля на „артистичната си жилка”. Свръхпродукция в природата, свръхпродукция в културата! Човек няма време да чете, затова пише. Драска. Всички, навсякъде и постоянно драскотят. Фабрикуват писания! Постоянно огромно фабрикуване на произведения, породени от самолюбието да „правиш” – никой не слуша никого, никой не чете никого. Има повече книги, отколкото дървета! Повече страници в книгите, отколкото листа по дърветата. Повече деца, отколкото родители. Да се отнемат с тонове. С томове! Количеството убива. Превиваме се пред субективността, огъваме се под голямата тежест на личностите, на своеобразностите, на индивидуалностите, на особеностите, на неповторимостите. Това е диктатура на различията.“

Отзиви

Все още няма отзиви.

Напишете първия отзив за „РАЖДАНЕ“

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *