Гулаш от турул

14.00 лв.

Изчерпан

Описание

„Гулаш от турул“

Автор: Кшищоф Варга

Обем: 156 стр.

Цена: 14 лв.

Превод от полски: Милена Милева

Художник: Христо Райчев

ISBN: 978-954-553-168-2

 


Кшищоф е поляк, Варга – унгарец. Двамата заедно ни запознават с митовете и реалните събития от унгарската история, разхождат ни по лъскавите булеварди и из покрайнините на Будапеща. Опитват се да ни обяснят националния характер на унгарците, описвайки техните паметници и тяхната носталгия, техните травми и героизъм.

Този разказ, написан във формата на литературен репортаж, е болезнен за унгарците и безкрайно завладяващ за всички останали читатели. Защото страшно много ви се приисква да придружите автора на тези очарователни истории, да поскитате около Буда и Пеща, да се отбиете с него в любимите му непретенциозни опушени кръчми, гарови ресторанти и винени барове, които той описва така вкусно, да похапнете освен класическия унгарски гулаш и…

…Супа от Ракоци, Печени от Хорти, Паприкаш от Кадар, Унгарски салам от Свети Стефан, Мас от Кошут, Котлет от Арпад.

„Гулаш от турул“, въпреки силно кулинарния ѝ привкус, който откриваме в наименованието на всяка отделна глава, не е готварска книга. Най-малкото, защото турулът, тази митична за унгарците пица, странна кръстоска на орел с гъска, олицетворение и на унгарските мечти, и на унгарските комплекси, реално погледнато не става за готвене. А и личностите, останали в историята – от Лайош Кошут, през адмирал Хорти до Янош Кадар, – са ту сладки, ту солено-кисели на вкус. Но нали в това е силата на големите автори – да превръщат реалността в метафори.

Топла хурка (унгарската кървавица) на крак в халите и 100 грама палинка – ето какво може да ви примири с всички исторически неправди на този свят.

 

Отзиви

Все още няма отзиви.

Бъдете първият написал отзив за “Гулаш от турул”