Галицийски истории

12.00 лв.

Описание

Галицийски истории

Анджей Сташук
Цена: 12.00 лв.
Мека корица
140 стр.

Галиция – област, населявана от векове от поляци, украинци и евреи, мъчително разкъсана между Полша и Украйна след Втората световна война, – е избрана от Анджей Сташук да приюти едно измислено от него село с ексцентрични обитатели.
Галицийските истории ни запознават с герои като:
Юзек – последният тракторист в ТКЗС-то, защото и тракторът е последен, а нови повече няма да има…
Владек – с жена и дванадесет деца, – който „не успява да се справи с тежестта на материята”, защото „когато раздавали душите станала грешка и получил някакъв прекалено духовен орган”….
Янек – „рус със сини очи, нискостеблен човешки вид”, който живее според слънчевия часовник, защото само той „съответства на неговото потопено в космоса естество”…
И още Кошчейни, ковачът Круг, Бабичката, Рижия сержант, Маришка, Ян Залативуй … и „армия тям подобни”, потопени в „безформена, ленива действителност”, беднотия и „тъга по другия свят, онзи от телевизията”, докато пробват демократичния вкус на десертите „Марс” и изискаността на дрехите втора употреба.
В Галицийски истории „всичко се случва едновременно, започва преждевременно и свършва, преди да е започнало”, защото „животът е кръгъл” и „мъжете ще се събудят, изтрезнявайки, на същото място”, а „времето има кълбовидна форма – но това най-добре го знаят жените, защото за тях то се дели на деветмесечни цикли”.

Галицийски истории – еднвременно комични, затрогващи и невероятно красиви – са проникновено и малко зловещо обобщение на тежкия политически и икономически преход, започнал в началото на 90-те години в целия Източен блок.