Хенри Милър

Идва на бял свят на Коледа: 26.12.1891 г. Родителите му са потомци на немски емигранти. Като дете живее в Бруклин, завършва гимназия, записва Сити Колидж, но само за 2 месеца. Работи на различни места и с различни професии – бил е библиотекар, бил е шофьор на такси… През 1917 г. среща първата си жена. Втората му женитба е с жена, която го поддържа в творческата му кариера. Тя спестява пари, които му позволяват да пътува из Европа. От 1930 до 1931 г. живее в Париж като европейски редактор на списание „Феникс“. Именно там издава „Тропика на рака“, благодарение на който става известен. През 1939 г. отива в Гърция, но поради наближаващата война се завръща в Щатите. Установява се в Калифорния – в Биг Сур, където пък се превръща във водещ деец в артистична колония (и се жени още 2 пъти). Днес там се намира неговият дом-музей.

Но не само книгите и жените изпълват живота му. През 1943 година в САЩ се провежда самостоятелна изложба на Милър като художник. Той има нарисувани около триста акварела. Представя се с успех в Бевърли-Глен (Зеленият павилион), американска галерия за съвременна живопис в Холивуд.

През 1970 г. в САЩ се състои премиерата едновременно на два филма по книгите на Х. Милър – „Тропика на Рака” и “Спокойни дни в Клиши”. През същата година Милър получава единствената в своя живот литературна награда – наградата на Италия за най-добра книга на годината (за романа „Спокоен като колибри”).

Умира в Лос Анджелис на 7 юни 1980 г.

Човек може да го харесва или да не го харесва как пише, но не може поне мъничко да не му завижда за щастието и непукизма, за артистичната лекота на битието му, за производството на живот, в което е бил въвлечен. (проф.д-р Владимир Трендафилов)

Произведения:

„Разпятие в розово (Sexus*Plexus*Nexus)“