Иржи Хаичек

Чешкият писател и журналист Иржи Хаичек (р. 1967 г.) вече има осем публикувани книги зад гърба си, като част от тях бързо прекрачват границите на родната му Чехия. „Рибя кръв“ заслужено носи на автора престижната награда „Магнезия Литера“ за 2013 г., като книгата освен в България и Македония, предстои да бъде публикувана в Полша и в Беларус.

В самото навечерие на двойната си премиера в България, която ще представи на читателите „Рибя кръв“ и „Селски барок“ (първата му „Магнезия Литера, още през 2006 г.), писателят пристига у нас за срещи с новата си аудитория. „Първата е роман за едно село, което умира бавно заради строежа на атомна електроцентрала. Другата пък е почти детективска история, в която труп липсва. Роман, връщащ ни в годините, когато се наливаха основите… с други думи, създаваха се ТКЗС-тата. Де факто сме преживели идентични събития. Отказваме обаче да говорим за тях. Именно заради това Хаичек се сдобива с още по-дълбоко звучене за нашата публика“ – пише Кр.Проданов в представянето на Хаичек за радио Хеликон.

Роден е на 11 септември 1969 г. в Ческе Будейовице. Детството му преминава в село Пуркарец (близо до Хлубока над Вълтавоу), след това живее и работи в Ческе Будейовице. Завършва гимназията в Тин над Вълтавоу (1981 – 1985) и Висшето земеделско училище в Ческе Будейовице (1985 – 1989). След редовната си военна служба работи 3 години в сферата на земеделието, от 1993 година е назначен като банков служител. Женен е, съпругата му занимава с дизайн.

Иржи Хаичек принадлежи към реалистичното течение в съвременната чешка литература. В прозата си черпи теми основно от атмосферата на южночешкото село и малкия град. Той е основният автор на бърненското издателство „Host“.

Произведения:

„Рибя кръв“